LOGO

 miriam

 

25 i 26 ABRIL 15 

  

konventMODA

Miriam Ponsa

Miriam Ponsa, un retrat.

Àvia materna modista. Pèl curt i cap estridència. Land Art. Ulls vius. Pantalons, jaquetes i abrics. Somnis de làtex. Treball en equip. Telers. Textures efímeres del paisatge. Betes, costurers i cintes de seda per part de pare. Quimera, inspiració i molta creació.

Miriam Ponsa és un còctel de moda que relliga amb molt d’estil passat, present i futur. Experimenta materials, innova en el disseny, crea bellesa del record i ven prendes de vestir totalment adaptades al món que vivim. Comparteix amb coherència el llegat i el lloc d’on ve, Manresa i el tèxtil, però li ha fet un doble punt i ens ofereix una visió de la moda que va molt més enllà de la prenda i s’emmarca en la cosmovisió de l’art del vestir. Això ens agrada, i per aquest motiu, la tenim de protagonista en aquesta nova edició de KonventModa.

Es dedica professionalment, i amb èxit reconegut tant nacional com internacional, al que des de ben petita ja portava a dins, la creativitat i el món de la moda. De fet, ja ho veia i ho vivia a casa. Ens diu que la seva àvia materna era modista i que es passava moltes tardes fent-li companyia. La vocació la va acompanyar amb un període de formació, a l’Escola d’Arts i Tècniques de la Moda de Barcelona i a Anglaterra, a la Winchester School of Art, on es va graduar. Una primera feina a una empresa de punt a Igualada a on va aprendre la tècnica del punt tricot, i poc després, va crear la seva pròpia marca amb seu a la capital del Bages.

Reconeix que la tradició tèxtil familiar l’ha influenciat molt en fer la seva feina. Ha estat el pont entre la inspiració i el motor de treball. De fet, encara olora l’oli de les màquines i sent el soroll dels telers en entrar a l’espai que ara ocupa el seu taller, on la seva besàvia al 1886 s’hi va instal·lar per produir betes i cintes de seda. Però no tot és tradició. Miriam Ponsa fa un pas endavant i troba un nou punt d’equilibri entre allò antic i la inspiració contemporània procendent d’altres cultures. Parteix de l’ambient industrial heretat per crear una visió renovada i molt personal del món del tèxtil. Empra tècniques antigues però innova amb nous materials, com el làtex, per vestir el cos contemporani.

Més enllà de la celofana que envolta les pasarel·les i les trifulques del negoci, el dia dia el passa al camp base, el seu taller, que és tant espai de creació com de producció. Ens explica que mai cap dia és igual, que són un equip petit però molt motivat, que treballen a l’unison, sota les instruccions creatives de l’artista. Miriam Ponsa es fa responsable de tot el procés, des del botó al repunt, passant pel teixit, el tint, la planxa o l’acabat d’alta qualitat. Diu que no s’avorreix mai, que en un mateix dia combina feines diferents, multidisciplinars, que es complementen alhora que la motiven.

En preguntar-li pels seus referents inspiradors ens apareixen pintors com Antoni Tàpies i Jackson Pollock, l’esperit de l’escola Bauhaus, el tarannà del croata Damir Doma, de la dissenyadora Rei Kawakubo o del Yohji Yamamoto. Noms, idees, colors i formes, que d’alguna manera s’insinuen i traspassen en moltes de les seves creacions. Tot i que si per alguna cosa destaquen les seves prendes és per ser ben genuines i fruit de la combinació de tècniques artesanals, utilizació de cinteria i innovació pel què fa als teixits. Destaca especialment l’ús del làtex com a material escultòric que l’empra per a la creació de peces úniques efímeres, per l’etiquetatge o la decoració dels espais de venta.

Darrera de les particularitats de cada col·lecció que crea, per Miriam Ponsa el complement indispensable és el foulard de seda, tant a l’hivern com a l’estiu. Per norma general treballa amb tons naturals i neutres, teixits 100% cotó, popelín per l’estiu i la sarja de cotó amb elastan per l’hivern. Dissenya roba còmoda però creativa, diferent en el bon sentit de la paraula. La modèstia, com a virtut, també forma part del seu encant. Diu que li fa molta il·lusió veure que la gent vesteixi la seva roba tot i que també, a vegades, sent una remor de torbament.

L’imaginari de Miriam Ponsa és ampli, d’arrel local però sense fronteres. Si un dia la perdem, segurament la trobarem a Àfrica, lluny, al sud del sud. Si la volem fer contenta, la podem portar a menjar a un japonès o ensenyar-li la nostra col·lecció de collarets. Admira a Christo, possiblement perquè també ha vestit molts espais i de formes molt diverses. Miriam Ponsa és entusiasta i una enamorada de la seva feina. A les generacions que venen els aconsella passió per fer front a tots els serrells que calen ajustar, originalitat i identitat pròpia. De les precessores, recollir el bagatge i coneixement acumulat. Amb veu fluixeta reconeix que en general, a casa nostra, manca cultura de la moda, que encara estem lluny del bagatge de França, Itàlia o el Japó.

Quan tornem la mirada a casa nostra, la Catalunya Central, Miriam Ponsa sap perfectament que vivim el post d’un territori d’indústria tèxtil, que en el seu moment no es va vetllar i va implicar el tancament o la deslocalització. Davant d’aquest fet, considera que el coneixament que es va generar no s’ha traspassat, i en aquest sentit, el tèxtil català s’ha quedat gairebé orfe. A la vegada, però, afirma que els productes de disseny de qualitat, com els que ella crea, no necessiten grans insfrastructures i és possible produir-los a nivell local, tal i com ella demostra amb èxit. Es tracta d’un exemple sensible a l’entorn, un valor afegir que esdevé oportunitat de desenvolupament local i un repte al món.

Ah, i li encanten les sabates! Que siguin quines siguin segur que la faran arribar molt lluny...

http://www.miriamponsa.com

CATRADIO

 

PROGRAMACIÓ

OBERT DISSABTE * DE 12 A 22:00H DIUMENGE DE 12 A 20:30H

Dissabte 25 abril

19.00h ASSAIG MIRIAM PONSA CATWALK MUSIC

Quartet format per Laura Riera, Bernat Santacana, Olga Pons, Queralt Valls amb direcció i arranjaments de Jaume Comange. Intepretaran peces que han sonat o que sonaran en algunes desfilades de Ponsa.

 

20:00h EVE ARIZA

http://www.eveariza.com/

Artista multidisciplinar i performàntica. Les seves obres van més enllà de la matèria. Brodats a la pell i projectes incendiaris. Diplomada en arts plàstiques ha transgredit i colpejat estats d’ànims amb propostes com els Nens Embrions o el Fashion Victim d’Andorra.

Diumenge 26 abril

 

13.00 BLAUS I MIRACLES (Txell Bonet i Sergi Felipe)

-Poesia i música-

http://www.txellbonet.com/

Txell Bonet és periodista i artista transgressora. Els miracles no tenen lloc en la concepció racional. La societat materialista relega l’esperit. Proposa com a camí correcte fer-lo fora de l’existència. El presenta com una pèrdua de temps. No el pot quantificar, ni tancar en cap gàbia. Li té por. I vol que pensem que és una nosa. 

 

18:00 MELINA PENA (Performance)

http://www.melinapena.com/

Artista resident a Barcelona, ​​però va néixer a Tijuana, Mèxic. Es va graduar en Món Arts i Cultures (concentració en la dansa) i Lingüística i Espanyol de la Universitat de Califòrnia. Des de llavors ha estat en una extensa recerca de la seva pròpia formació del llenguatge corporal en Butoh, Experimental de Dansa, Paisatge Cos i ara en Performance Art. En els últims 10 anys Melina ha estat produint constantment i exhibir art. La seva obra ha estat exposada a la Biennal de Cerveira, PA Pallazo, Nàpols, Biennal de Venècia, Galerie Taiss i La Cité Internationale des Arts a París. Ha estat convidada a residències artístiques a Alemanya, Mèxic, Portugal, Anglaterra i Espanya. Melina ha treballat amb artistes com La Pochanostra, Shu Lea, Thierry Geoffrey, ha col·laborat amb artistes de diferents disciplines i tallers impartits a Anglaterra, Espanya i Mèxic.

Melina aporta un compromís directe al públic, la creació involucra les condicions socials, polítiques, culturals i econòmiques de la nostra vida contemporània. El seu treball és sobretot un procés impulsat la creació de llocs que ofereixen oportunitats i experiències per reflexionar i negociar entre la participació cultural, físic i emocional.