El konvent

Silenci

abans de Bach

- Pere Portabella - 

 

 

 

Des de Cal Rosal (Barcelona) i per novè any, us convidem a participar a l’edició de konventpuntzero 2014. 

Durant els dies 28, 29, 30 de juny i dins l’espai únic del konvent es mostrarà l’art i la cultura des de tots els registres artístics multidisciplinaris existents. Pintura, escultura, fotografía, instal·lacions, música, teatre, dansa… amb una visió arriscada, lliure i emergent. 

Seguint la línia ja establerta a l'edició del 2008 i per tal de garantir una evolució i una interessant proposta conjunta, es demana la presentació d'un projecte a partir del tema escollit: 

 

DIE STILLE VOR BACH (Silenci abans de Bach)  

- Pere Portabella -  

El film de l'any 2007 de Pere Portabella, parteix d’una estructura musical prèvia. La banda sonora es nodreix d’obres de J. S. Bach, de dues sonates de Fèlix Mendelssohn i d’un estudi de Györg Ligeti, que creen una volta arquitectònica sota la qual transcorre la història del film. Una passejada pels segles XVIII, XIX i XXI de la mà de J. S. Bach. 

 

És una aproximació a la música i a les disciplines i oficis que l’envolten a través de l’obra de Johann Sebastian Bach. Una mirada a les profundes relacions dramatúrgiques entre imatge i música. 

 

Johann Sebastian Bach arriba a Leipzig amb la família per ocupar el lloc de Kantor a l’Escola de Sant Tomàs. Treballador aplicat i devot, la seva posició social i laboral és lluny de ser privilegiada; però la seva fama com a compositor i intèrpret creix exponencialment en el transcurs de la seva vida i va més enllà de la seva mort, i és en el present tant un referent de l’alta cultura com una icona popular. 

 

No hi ha més argument en aquest film. Com en tots els de Portabella des de fa trenta anys, “Die Stille vor Bach” és cinema despullat d’anècdota. Ni s'hi descela cap intimitat, ni hi esclata cap escàndol, ni s’hi explica pràcticament res que no se sàpiga; Bach, de fet, hi apareix, pròpiament parlant, en escasses escenes: és exactament l’oposat d’un biòpic. 
Amb prou feines s'hi parla, però podríem dir que aquest film parla fonamentalment de dues coses: del treball i de la història. 

 

És mitjançant el treball que aquest film opta per parlar de l’art. Bach no és un geni que crea 'ex nihilo' per pura i transparent inspiració divina. És un treballador infatigable que ven la seva dedicació i el producte de la seva intel·ligència creativa en canvi de (pocs) diners. Ha de lluitar per mantenir la feina i és un compositor conscient de les condicions materials que fan possible la seva música. Bach ensenya al seu fill que la música que sona dins el seu cap se socialitza precisament mitjançant la seva tècnica d’interpretació. Els personatges del film, per norma general, i no tan sols Bach, treballen: hi ha camioners que interpreten música, carnissers que empaqueten vísceres amb partitures de Bach i afinadors de pianos que són cecs. 

 

Pere Portabella i Ràfols (Figueres, 1929) és director, guionista i productor de cinema català.

El seu estil és experimental, investigant noves vessants del llenguatge cinematogràfic, amb un to sovint poètic i també amb contingut social, influenciat per la seva ideologia d'esquerres.

 

Destacà com a productor de la pel·lícula Viridiana, de Luis Buñuel (1961), que li comportà molts problemes amb la censura franquista i fins i tot la retirada del passaport.

 

  

                  

konventpuntzero és obert a qualsevol tipus d'expressió artística: fotografia, pintura, arts escèniques, música, instal·lacions, performance, audiovisuals, literatura...

l'artista podrà ocupar més d'una habitació si és que el projecte ho requereix, o bé, es podrà realitzar accions als espais exteriors, obrint l'art i les manifestacions artístiques a noves possibilitats i espais.

Es poden presentar a la convocatòria artistes tant a títol individual com col·lectius residents a qualsevol part del món.

Igualment, a l'espai interior de la capella i a diferents entorns del konvent, hi tindrà lloc freqüènciapuntzero, on s'hi poden crear propostes sonores per experimentar en directe a través de la música, sons, dansa, visuals, etc.

Per participar a konventpuntzero caldrà presentar els projectes abans del termini establert i incloint la documentació a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

 

DOCUMENTACIÓ: 

 • Proposta de projecte i argumentació teòrica i conceptual amb les característiques i requeriments tècnics. 
 • Currículum artístic per poder-ne fer la difusió corresponent, d'aquesta manera les dades que s'entreguin no seran de caire privat. 
 

 

Notes:

 

 • El projecte es podrà presentar en qualsevol idioma.
 • L'espai no ha de és pot malmetre i s'ha de respectar al màxim.
 • Les places són limitades a causa de l'espai.
 • S'haurà de procurar per a l'adequació de les propostes la limitació estructural disponible. Per tant, s'aconsella que abans de realitzar el projecte es visiti l'espai.
 • A partir de la presentació del projecte, l'organització es posarà en contacte amb els artistes escollits per tal de poder encabir i elaborar el treball pel que fa als conceptes logístics.
 • Un dels factors especials de l'edifici és la seva llum natural. No tots els espais disposen d'electricitat, per tant, si és necessària, caldrà especificar-ho al projecte abans d'escollir la ubicació.
 • konventpuntzero és un projecte sense ànim de lucre  que es dedica plenament a la difusió de l’art i la contracultura i on s'emfatitza l'absoluta llibertat de l'artista.
 • Totes les dades rebudes i el material fotogràfic de les obres i artistes seran d’ús lliure i tant l’organització com el públic, el podrà distribuïr i mostrar lliurement.
 • Ni l'organització ni els participants reben cap mena de subvenció institucional ni contribució econòmica. 
 • Totes les propostes presentades rebran resposta. Per tant, en cas de que no la rebeu, si us plau, contacteu amb l'organització.
 • Les dades i imatges que rebem, així com les que puguin realitzar-se de l'obra o de l'artista durant les dates de konvent, seran totalment públiques.
 • >Termini límit d'entrega 11/05/2014

 

            IMATGES I PARTICIPANTS 2013